De wereld aan de rand van WOIII? 13 Chinese straaljagers begeven zich in de Taiwanese “air defense identification zone”Nauwgezet de ontwikkelingen in de Oekraïne volgend gaf China afgelopen weekend een heldere waarschuwing af aan Washington en diens belangrijkste regionale partners zoals Australië: elk land dat Taiwan militair steunt zal “de ergste gevolgen” daarvan ondervinden. China heeft de kant van Rusland gekozen in het conflict met de Oekraïne en spreekt harde woorden richten het Westen en de NATO:
Oekraïne crisis: China kiest de kant van Rusland.Het Chinese ministerie van Nationale Defensie verklaarde verder dat “niets en niemand ” ooit het Chinese leger kan verhinderen Taiwan onder de controle van Beijing te brengen als het dat wenst. Volgens Sky News kwam “deze tirade een dag nadat de Chinese president Xi Jinping diplomatieke gesprekken met Australië had gevoerd in een poging de internationale betrekkingen te herstellen.” Daarbij werd ook gesproken over de zienswijze van China op de oorlog van Rusland met de Oekraïne en de rol daarbij van door het Westen opgelegde sancties. China heeft het niet erg op sancties. Zeker niet vanaf het moment van de opgelegde zware sancties tegen China door de toenmalige Trump regering.
Na zich te hebben onthouden bij de VN-stemming, geeft China nu de VS en de NAVO keihard de schuld van de oorlog in OekraïneDe Chinese verklaring was een reactie op die van de Australische minister van Defensie Peter Dutton die verklaarde dat zijn land klaar staat om “alles te doen wat mogelijk is ” tegen de Chinese agressie tegen Taiwan. Dit alles speelt ook op het moment dat Taiwan net heeft besloten $ 8,6 miljard extra aan militaire uitgaven te besteden de komende 5 jaar. Een aanzienlijk deel daarvan zal naar verluidt gericht zijn op het versterken van de raketafweer van het eiland.
Op maandag doorbraken maar weer eens 13 Chinese PLA-vliegtuigen de luchtverdedigingszone (air defense identification zone) van Taiwan. Dat gebeurt al tijden maar inmiddels is sprake van wekelijkse, zo niet dagelijkse schending van zie zone van het luchtruim.
Reuters meldt ter zake: Taiwan is momenteel in verhoogde staat van alertheid vanwege de angst dat China de Russische invasie van de Oekraïne zou kunnen gebruiken om een soortgelijke militaire actie in Taiwan te beginnen, ofschoon de regering van Taipei geen ongebruikelijke Chinese bewegingen heeft gemeld.” Een en ander is in dat scenario afhankelijk van het verloop van de oorlog in Oekraïne en met name de reacties en opstelling van de westerse landen en de NATO daarin.
De communicatie van de luchtmacht van Taiwan wordt regelmatig gecrambled. Maandag nog stortte een Taiwanese Mirage 2000 straaljager in zee tijdens wat een “routine gevechtstrainingsmissie” was (bron). Het is al het tweede Taiwanese vliegtuig dit jaar dat crasht. In januari betrof het een F-16V-gevechtsvliegtuig dat tijdens een routineoefening in zee stortte.
China maakt altijd al aanspraak op Taiwan dat het als een Chinese provincie beschouwt. Bij een potentiële oorlog van China met Taiwan zijn de internationale rapen gaar. Is de huidige oorlog tussen Oekraïne en Rusland (nog) een lokale aangelegenheid, aan aanval op Taiwan zou onmiskenbaar tot een confrontatie tussen China en het Westen leiden. Naast geo-strategische Amerikaanse belangen in dat gebied en de steeds meer opportune vraag wie nu eigenlijk de baas is in de wereld: de Verenigde Staten of China (bron), is sprake van zeer grote afhankelijkheid van Taiwan als het gaat om met name de chipindustrie. Zonder Taiwanese chips komt de digitale wereld na enige tijd zo ongeveer tot stilstand. Taiwan is de ongeëvenaarde leider van de wereldwijde halfgeleiderindustrie en alleen Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) vertegenwoordigt meer dan 50% van de wereldmarkt. In 2020 was de sector goed voor een productie van $ 115 miljard.
Naast ethische principes ten aanzien van oorlog (oorlog is altijd verwerpelijk en inhumaan) is hier sprake van ongekende geo-politieke en economische belangen. Maar ja die zijn er in Oekraïne ook: 1/3 van de tarwe in de wereld komt uit dat land. De economische impact en de effecten op de tarweprijs zijn dan ook navenant. En tarwe zit zo ongeveer in alle industrieel vervaardigde levensmiddelen.Kunnen de Chinezen zich wel beheersen?
Nog even dit: Alles is altijd gratis te lezen, ik ben 14 uur per dag bezig u te informeren.
Wil je me steunen dan kan dat hier– te gek!Klik link: https://www.whydonate.nl/fundraising/httpssoldaatvandewaarheidactieforumcom/nl
Ik wil graag dit werk door zetten maar het web onderhoud het kost het elk jaar weer meer.
En de regering zal me niet steunen en aan reclame doe ik niet, dus ik krijg geen ondersteuning voor het vertellen of delen van de waarheid! Zo kan ik nieuws blijven verspreiden!