Gedragsproblemen, vertraagde taalontwikkeling, overgewicht: De gevolgen van de lockdown en de coronabeperkingen voor kinderen en adolescenten zijn ernstig. Een kinderarts is nu veeleisend: de jongste de komende jaren weer op het goede spoor krijgen zal veel tijd en geld kosten.
Het is eind december als Axel Gerschlauer merkt dat er veel drama's zich aanmelden. In de afgelopen drie weken voor Kerstmis komen drie jonge mensen naar de praktijk van de kinderarts in Bonn die ernstig aan hun onderarmen hebben gekrabd. Drie tieners in drie weken - hij ziet zoiets meestal elke drie of zes maanden. "Deze orde van grootte", zegt Gerschlauer, "ik merkte echt dat er hier echt iets mis ging."
Het is zelfs niet zo dat Gerschlauer momenteel al zijn adolescente patiënten, kinderen en zuigelingen ziet. Sommigen vermijden zijn praktijk uit angst voor coronabesmetting . Maar bij Gerschlauer staat de telefoon niet meer stil, wanhopige en gestreste ouders zoeken hulp bij het telefonisch consult.
"De onderwerpen zijn volledig verschoven naar psychologische stress. Of het nu gaat om angststoornissen, concentratie- of slaapstoornissen, dat is de laatste maanden enorm toegenomen", zegt de arts. Sinds half december vorig jaar zijn de coronamaatregelen in Duitsland aangescherpt. In veel deelstaten zijn scholen en kleuterscholen gesloten . Vrijetijdsactiviteiten zoals teamsporten zijn ook niet toegestaan.
Kinderartsen melden een vertraging in de ontwikkeling als gevolg van CoronaGerschlauer is ook de perswoordvoerder van de Federale Vereniging van Kinderartsen voor de regio Noordrijn. Dus als iemand enig idee heeft hoe het met de 13,5 miljoen minderjarigen in Duitsland gaat tijdens de Corona-crisis , dan is het wel de kinderarts uit Bonn.
Wat hij van zijn honderden collega's in hun dagelijkse werk hoort, klinkt van dag tot dag dramatischer: "Gedragsproblemen, vertraagde taalontwikkeling, veel kinderen zijn ook veel dikker geworden. Massale mediaconsumptie. En ouders die niet komen kijken- ups met hun kinderen. " Dit werd ook bevestigd door een enquête onder 347 psychotherapeuten.
Axel Gerschlauer gelooft dat hij en zijn collega's op dit moment alleen maar kunnen gissen naar de volledige impact van de lockdown op kinderen en jongeren. Want er zijn ook de vele kindermishandeling, waarvan de kinderartsen maar een fractie merken.
Het is duidelijk dat Duitsland veel tijd en geld zal moeten investeren om honderdduizenden meisjes en jongens weer op de rails te krijgen. "Dat wordt een enorme opgave. De komende twee jaar hebben we een plan nodig en moeten we ons personeel fors uitbreiden. We hebben 50 procent meer nodig, vooral voor psychotherapeuten", zegt Axel Gerschlauer.
Vaccinatie - Waarom kinderen (nog) niet ingeënt worden tegen Corona.Kinderen en jongeren zoeken Corona-hulp bij het 'nummer tegen verdriet'
De kinderen en jongeren die beseffen dat ze hulp nodig hebben en hun lot in eigen hand nemen, kunnen in Duitsland al 40 jaar een telefoonnummer bellen: 116111. Het "nummer tegen verdriet". In het verleden hadden de vrijwillige adviseurs oor voor de eerste liefdesverdriet, een 6 op school of de ruzie met ouders.
Tegenwoordig zijn ze ook het eerste aanspreekpunt voor de gevolgen van de corona lockdown. Kinderen die pas acht jaar oud zijn, registreren zich. "De problemen van geestelijke gezondheid en eenzaamheid zijn de afgelopen maanden enorm toegenomen. En we hebben ook meer kinderen die ervaringen met geweld hebben gemeld", zegt Anna Zacharias.
De specialist voor public relations bij "Numbers against Kummer" heeft haar handen vol want de organisatie is ineens een groot onderwerp in de media. In een emotioneel beroep tegen de Corona-maatregelen noemde een Duitse tv-presentator de 461.000 kinderen en adolescenten die vorig jaar 116111 belden.
Volgens een rapport van Reporters Without Borders (ROG) zijn in 2020 in Mexico minstens acht journalisten vermoord. Ze bekritiseren de verantwoordelijkheid van de autoriteiten met betrekking de uitvoering covid en wat er achter zit. Waar ik dan wel mijn twijfels bij heb Mexico is 10 talle jaren geen veilig land voor Journalsiten maar het is schokkend om te lezen. Aan het begin van de coronapandemie vroeg DW vrouwen uit verschillende landen in het Midden-Oosten - inclusief oorlogsgebieden - naar hun wensen en zorgen. Negen maanden later wilden we weten hoe het met hen ging. Corona in Midden-Oosten: "Het vaccin maakt me optimistisch"
De ontvoering van een succesvolle partijplanner toont aan hoe streng de Iraakse milities optreden tegen degenen die anders denken. Hun invloed groeit en breekt de dromen van de jeugd. Irak: de verdwijning van de partijkoning van Bagdad
Enorme toename van online chats en op de telefoon van de oudersWellicht is dit een van de weinige positieve aspecten van de Corona-crisis: dat het "nummer tegen verdriet" nog bekender is dan het al is door campagnedagen, flyers en schoolbezoeken. "Wat we in 2020 zagen, is vooral een sterke stijging van het online consult met een derde ten opzichte van 2019", zegt Zacharias.
Want naast de 3.000 getrainde telefonische pastoors, helpen ook 80 medewerkers tegen het verdriet via online chat. Zeker in tijden van Corona is er meer vraag dan ooit; de afgelopen maanden is er enorm veel personeel geworven. "De kinderen schrijven dat iedereen hier nu thuis is en daarom kan ik niemand in vertrouwen aan de telefoon spreken", zegt Zacharias.
Maar niet alleen de kinderen wenden zich tot de verdriettelefoon. Bezorgde moeders en vaders kunnen wachten tot de kinderen in bed liggen en dan het nummer van de speciaal daarvoor opgezette oudertelefoon bellen. "Consultaties voor ouders zijn in 2020 met 64 procent omhooggeschoten in vergelijking met het voorgaande jaar", zegt Anna Zacharias.
En het gaat niet langer om de puberteit, de pijn van scheiding na een relatie of conflicten in het gezin. Het gaat over de lockdown, waar ouders en hun kinderen elke dag een beetje meer last van hebben. "Deze week nam iemand contact op die zei dat hij erg jaloers was op Oostenrijk omdat ze eindelijk hun coronamaatregelen hebben versoepeld."
"Voor de allerkleinsten is Corona een beetje normaal"Jongeren die hun onderarmen snijden, achtjarigen die het "nummer tegen verdriet" kiezen - maar wat doet de Corona-crisis eigenlijk met de allerkleinsten? Ulla Baumgärtner-Schmäing, die al 18 jaar voor de Duitse Vereniging voor Kinderbescherming werkt, zegt: "Als de ouders ongerust zijn over Corona, heeft dat een directe impact op de kinderen."
De sociaal pedagoog vertelt over een moeder wiens jongste zoon uit angst voor Corona niet naar de kinderopvang wilde. "Ik vertelde haar dat ik het me niet eens kon voorstellen", zei Baumgärtner-Schmäing, "en toen bleek dat de moeder vreselijk bang was voor het virus. En dat het kind deze angst zou opmerken en doorgeven."
Ze vecht er elke dag tegen. Baumgärtner-Schmäing zorgt voor een ouder-kindbijeenkomst in Bonn, momenteel bezoeken 20 kinderen, de meesten onder de drie jaar, de faciliteit. Dus ook peuters die niets anders weten dan dat de hele wereld een masker draagt, dat je niet alle kinderen tegelijk kunt ontmoeten en dat je de hele tijd je handen moet wassen.
Blijkbaar is dit precies de reden waarom deze kleine meisjes en jongens beter omgaan met de Coronacrisis dan bijvoorbeeld hun oudere broers en zussen, die vaak met droevige ogen naar Baumgärtner-Schmäing kijken. "De allerkleinsten integreren dit zelfs al spelend, de poppen en teddyberen krijgen dan ook een masker. Voor hen is Corona in zekere zin een stukje normaliteit."
Uit een duitse krant
Hielke Roos