Onderhandelingen over nieuwe regels voor het omgaan met pandemieën zijn aan de gang bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), met als streefdatum mei 2024 voor een wettelijk bindende overeenkomst die moet worden aangenomen door de 194 lidstaten van de VN-gezondheidsorganisatie.Een nieuw pact is een prioriteit voor WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus, die het tijdens de jaarlijkse vergadering van de VN-organisatie een " generatieverplichting noemde dat we niet zullen terugkeren naar de oude cyclus van paniek en verwaarlozing". Het probeert de verdediging van de wereld tegen nieuwe ziekteverwekkers te versterken na de COVID-19-pandemie die bijna 7 miljoen mensen heeft gedood (of ze zijn juist vermoord door onthouding cq verbieden van o.a ivermectin.)
Wat is het zogenaamde pandemieverdrag?De WHO heeft al bindende regels die bekend staan als de International Health Regulations, die in 2005 de verplichtingen van landen uiteenzetten waar volksgezondheidsgebeurtenissen de mogelijkheid hebben om grenzen te overschrijden. Deze omvatten onder meer het onmiddellijk op de hoogte brengen van de WHO bij een noodsituatie op gezondheidsgebied en maatregelen voor handel en reizen.
Aangenomen na de SARS-uitbraak van 2002-2003, worden deze voorschriften nog steeds geschikt geacht voor regionale epidemieën, zoals Ebola, maar ontoereikend voor een wereldwijde pandemie. Ook deze regelgeving wordt herzien in de nasleep van COVID-19.
Voor het nieuwe, meer uitgebreide pandemische akkoord zijn de lidstaten overeengekomen dat het wettelijk bindend moet zijn voor degenen die zich aanmelden, waardoor vroege bedenkingen van de Verenigde Staten worden weggenomen.
Het zou pas het tweede dergelijke gezondheidsakkoord zijn na het Kaderverdrag inzake tabaksontmoediging uit 2003, een verdrag dat tot doel heeft het roken terug te dringen door middel van belastingen en regels voor etikettering en reclame.
Het voorgestelde pandemische verdrag is echter onder vuur komen te liggen op sociale media, voornamelijk door rechtse critici die waarschuwden dat het ertoe zou kunnen leiden dat landen de autoriteit aan de WHO afstaan . Het orgaan weerlegt dit krachtig en benadrukt dat regeringen de onderhandelingen leiden en vrij zijn om het akkoord te verwerpen.
Hoe kijken landen naar het pact?De Europese Unie, die het akkoord heeft voorgesteld, wordt gezien als haar grootste geldschieter. Ontwikkelingslanden, vooral in Afrika, willen de onderhandelingen graag gebruiken om betere toegang tot vaccins te krijgen, na beschuldigingen van "vaccinapartheid" van de directeur-generaal van de WHO, Tedros.
Na vijf rondes van formele onderhandelingen bevat het laatste 208 pagina's tellende ontwerp van het verdrag nog steeds duizenden haakjes, die gebieden van onenigheid of onbeslist taalgebruik markeren, inclusief over de definitie van het woord "pandemie". Met zoveel betrokken lidstaten kan het lastig zijn om overeenstemming te bereiken.
Hoe zou het werken?Het is nog niet duidelijk hoe de regelgeving uit 2005 en het nieuwe pandemische akkoord in elkaar passen.
Een suggestie is dat ze complementair moeten zijn, zodat de bestaande regels van toepassing zijn op lokale uitbraken en de nieuwe regels van kracht worden als de WHO een pandemie afkondigt - iets waartoe ze momenteel geen mandaat heeft.
Ook is nog niet duidelijk wat er gebeurt als de maatregelen niet worden opgevolgd. Een medevoorzitter van de gesprekken zei dat het de voorkeur zou hebben om een proces van collegiale toetsing te hebben, in plaats van sancties op te leggen tegen niet-conforme staten.
Welke andere hervormingen zijn in de maak?Er vinden afzonderlijke besprekingen plaats over de hervorming van de regels van 2005, waarbij landen zo'n 300 amendementen voorstellen.
De aanvankelijke voorstellen van Washington waren bedoeld om de transparantie te vergroten en de WHO sneller toegang te geven tot uitbraaklocaties.
China stond door de WHO geleide expertteams toe om het COVID-19-epicentrum in Wuhan te bezoeken, maar de WHO zegt dat Peking nog steeds klinische gegevens achterhoudt van vroege gevallen die aanwijzingen kunnen bevatten over de oorsprong van het SARS-CoV-2-virus.
Onderhandelaars mopperen privé over overlap tussen de twee reeksen gesprekken en er is een gezamenlijke vergadering gepland om hun agenda's te verduidelijken.
Bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn onderhandelingen gaande over nieuwe regels voor het omgaan met pandemieën.
Het pandemieverdrag heeft tot doel de verdediging van de wereld tegen nieuwe ziekteverwekkers na de COVID-19-pandemie te versterken.
Link: https://open.spotify.com/episode/5vmOjhEq8tn9zGFbdPStZi?
Het pact zou bepalingen bevatten voor het delen van gegevens, het financieren van onderzoek en ontwikkeling en het reageren op uitbraken De WHO krijgt de totale macht over alle landen bij een uitbraak en de soevereiniteit van de 194 lidstaten word uitgeschakelt!Link naar artikel: https://www.weforum.org/agenda/2023/05/who-pandemic-treaty-what-how-work/
Nog even dit: Alles is altijd gratis te lezen, Wil je me steunen dan kan dat hier– te gek!
Klik link: https://www.whydonate.nl/fundraising/httpssoldaatvandewaarheidactieforumcom/nl
Ik wil graag dit werk door zetten maar het web onderhoud het kost het elk jaar weer meer.
De regering zal me niet steunen en aan reclame doe ik niet dus ik krijg geen ondersteuning voor het vertellen of delen van de waarheid! Zo kan ik nieuws blijven verspreiden!
Hielke Roos